Krónikus derékfájás kezelésének lehetőségei

Krónikus derékfájás kezelésének lehetőségei

Krónikus derékfájásnak a rendszeresen visszatérő, vagy több mint három hónapja fennálló problémát nevezzük. A fájdalom jellege és intenzitása eltérő lehet, a háttérben állhat sérülés, betegség, túlterhelés vagy más szervi elváltozás is. Nagyon fontos, hogy tartós fájdalom esetén forduljunk szakorvoshoz és ne pusztán az internet tanácsai alapján próbáljuk kezelni a helyzetet. A derékfájdalom komoly, de kezelhető betegségek kísérő tünete is lehet. A kivizsgálás nem csak azért fontos, hogy biztosan meglegyen fájdalmunk kiváltó oka, hanem azért is, hogy bizonyos lehetőségeket kizárjanak az orvosok. Akkor ajánlottak a lenti tanácsok derékfájás kezelésére, ha már jártunk szakorvosnál és nem tett ellenjavaslatot.

A szakorvosi kivizsgálás azért is fontos, hogy a terápia célzott is lehessen. A gyógytorna egyaránt segíthet gerinccsatorna-szűkület vagy rossz testtartás okozta fájdalom esetén, de nem ugyanazon mozgássor elvégzése hoz megkönnyebbülést. A legtöbb alternatív gyógyászati megoldás is felhasználja a hagyományos orvoslás diagnózisait, csak a kuruzslók „tudnak” mindenre alkalmas „csodamódszereket”.

A célzott gyógytorna mellett a masszázs tudja a tüneteket enyhíteni. A gyógytorna és a gerincterápia közös pontja, hogy szakszerűen végezve mellékhatás nélkül okozza a fájdalom enyhülését. Szintén közös jellemző, hogy az eredmény nem azonnal és nem egy kezelés után jelentkezik, hanem hosszabb távon fejti ki hatását, a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait aktivizálva.

Hasonló hatást tud gyakorolni a tai chi, a jóga és az úszás is. A vízben végzett mozgás – akár torna – általában is jó hatással van a derékfájásra, hiszen a gerinc és az ízületek terhelése nélküli tevékenység. Az akupunktúra szintén segíthet a derékfájás kezelésében.

Érdemes megvizsgálni testtartásunkat, munkavégzésünk helyét és ágyunkat, mert ezek helytelen volta mind elvezethetnek a derékfájdalomig. Ha nem változtatunk, a fájdalom kiújulása szinte garantált, még akkor is, ha a fenti módszerek időszakos sikert hoznak.

A fájdalom gyógyszeres csillapítása sokszor elkerülhetetlen, hiszen fájdalom mellett az egyébként jótékony kezelések és mozgások sem végezhetőek. A fájdalomcsillapítás tehát segít a kezelésben, de nem helyettesíti azt, hiszen a kiváltó okokra nem, csak azok tüneteire van hatással.