Rejtett világítás, spotlámpa beépítés: a megoldás az előregyártott stukkó díszléc

Rejtett világítás, spotlámpa beépítés: a megoldás az előregyártott stukkó díszléc

Lakásfelújítás során egyre gyakrabban merül fel az igény a megszokott világítási módok cseréjére, kiegészítésére. Ma már egyre többen ismerik fel, hogy a mennyezetbe süllyesztett spotlámpával vagy akár a szoba mennyezetének szélén körbefutó ledvilágítással egyedi hangulatú, ugyanakkor praktikus otthon teremthető. Azt már kevesebben tudják, hogy mindehhez nem kell feltétlenül komoly kőműves munka, de még gipszkartonozás sem, előregyártott polisztirol stukkó elemekből kialakítható a kívánt hatás.

A stukkó díszlécek több letisztult formában és méretben állnak rendelkezésre, a rendszer elemeibe a hosszanti lécek és a különféle sarokelemek tartoznak, amik ragasztóval illeszthetőek a ház falához vagy a plafonhoz. Így nem csak a végeredmény látványos, de a kialakítás is gyors, tartós. A mennyezeti és oldalfali díszléc súlya csekély, jól tapad, biztonságosan rögzíthető.

A stukkó díszlécek kialakítása olyan, hogy azokba ragasztott ledcsík rejthető. A polisztirol léceken a tápláló vezeték helye mellett a reflektorléc beépíthetősége is megoldott, illetve egy kiegészítő elemmel a por elleni védelem is biztosítható. A megfelelő méretű elemek felragasztásával órák alatt megvalósítható a rejtett, indirekt hangulatvilágítás.

Az elemek tervezése során gondoltak arra is, hogy a plafon középső részén szigetszerűen kiemelkedő vagy akár az oldalfalhoz csatlakozó elemeken a ledcsík körbefutásának lehetőségén kívül spotlámpák is beépíthetőek legyenek. Az így kialakított direkt fényforrások kiválóan alkalmasak konyhai vagy irodai munkafelületek elegáns és hatékony megvilágítására. A spotlámpák helye és száma előre nem rögzített, így az saját igényeinkhez alkalmazkodhat.

Az elegáns megjelenéshez illeszkedő karnistakaróval, vagy mennyezeti rozettával is kiegészíthetőek a díszek. Az egyes elemek könnyen megrendelhetőek webáruházból, a gyártó honlapján található beépítési videók segítségével akár magunk is nekivághatunk a megvalósításnak. Nem beszéltünk még a díszlécek áráról. Egy 2 méteres díszléc világítótest nélkül mindössze néhány száz forintba kerül, azaz egy szoba elegáns megjelenésének kialakítása ragasztóanyagokkal együtt sem hatalmas összeg.