Hogyan működik az ágyi poloska irtás házilag?

Hogyan működik az ágyi poloska irtás házilag?

Sajnos az otthonunkban a legjobb higiéniai állapotok mellett is beférkőzhetnek oda nem illő kártevők. A kártevők típusától függően különböző módszerekkel harcolhatunk ellenük. Az egyik ilyen idegesítő kártevő rovar az ágyi poloska. Az ágyi poloska csípések rendkívül kellemetlenek és fájdalmasak ezért ha ágyi poloskára utaló jeleket találunk magunkon, akkor alaposan nézzünk körül otthon és gondoljuk el az ágyi polosoka irtás leggyorsabb és leghatékonyabb módjain.

Legkönnyebben az ágyi poloska tojásait tudjuk megtalálni, ennek számos. Mivel úgy néznek ki, mint más, azonos méretű rovarok tojásai, néhány részletet közelebbről is meg kell vizsgálnunk.

Általában az ágyi poloskatojások kis méretűek és fehér színűek. Az emberek általában a fertőzés helyén látják őket, ahol a felnőtt ágyi poloskák is megbújnak. A tojások leggyakrabban nagyon közel vannak egymáshoz. Tojáshéjak is vannak a környéken.

A tojások nem egyszerre kelnek ki. A fertőzés során kikelt első tojások hulladéktermékei a közelben lévő tojáshéjak.

Ezért fontos elég időt szánni az ágyi poloskafertőzött terület megfigyelésére. Ellenkező esetben összetéveszthetjük az ágyi poloskákat valami mással, és figyelmen kívül hagyhatjuk őket. Néhány rovar vagy tojás elég ahhoz, hogy egy teljesen új fertőzés induljon el otthonunkban.

Az ágyi poloska irtás számos módon kivitelezhető. Hasonlóan kell őket kezelni, mint a többi rovarfajt, néhány kivételtől eltekintve. Gondolni kell arra, hogy az ágyi poloska irtás után a peték hány százaléka marad meg. Ez teljes mértékben a kezelés során használt termékek típusától függ, ezért érdemes tapasztalattal rendelkező rovarirtó céget keresni, ilyet pedig nemcsak Budapesten, hanem az ország bármely másik pontján is megtalálható.

Szoktak használni poloska irtásra merev kefét, ami károsítja a tojások felületét és elpusztítja azokat. A probléma az, hogy ilyen típusú kefével nem lehet elérni az apró réseket és szűk területeket, így a tojások ott maradhatnak, és újból poloskák kelhetnek ki belőlük.

A porszívózás is jó megoldás lehet, viszont azt tudni kell, hogy ez sem biztosít 100%-os hatékonyságot a tojások eltávolításában. Ez azt jelenti, hogy csak részben tudjuk elpusztítani őket ezzel a megoldással. A legjobb szívóteljesítmény növelése érdekében távolítsuk el a porszívó tartozékait. Ez segít eltávolítani az ágyi poloskákat és tojásaikat a felületekről, amikor azok beleragadtak. Kerüljük a sörtetartozék használatát, mert az ágyi poloskákat szórhat szét a szobában. Ha véletlenszerű tárgyakra tapadnak az ingatlanban, szinte lehetetlen lesz megtalálni az egyedül álló tojásokat. A porzsákot vagy a porszívó tárolóját semmiképpen ne a lakásba ürítsük ki, menjünk ki, és tegyünk mindent egy műanyag zacskóba, majd jól zárjuk le, ezzel megakadályozva a terjedésüket, ne tegyünk ki másokat ugyanilyen típusú kártevőfertőzésnek.

Haaz otthoni megoldások nem működnek, még mindig számíthatunk a professzionális poloskakezelésre, a gyors és hatékony irtás érdekében. Az ágyi poloska elleni hőkezelés különösen hatékony a peték ellen, mivel minden életszakaszában elpusztítja a fertőzést.

Az ágyi poloska irtás nem egyformán hatékony a különböző vegyszerekkel, ezért fontos, hogy szakemberekre támaszkodjunk, amikor eldöntjük, hogy mivel akarjuk irtani a poloskákat. Néhány tényezőt ajánlott figyelembe venni, amikor az ágyi poloskák irtásán gondolkodunk:

– Anyagokkal szembeni ellenállás – Az ágyi poloskák sok vegyszerrel szemben ellenállóak, és idővel még ellenállóbbá válnak.

– Vegyi anyagok áteresztőképessége – Ez azt méri, hogy egy bizonyos vegyület képes-e áthatolni az ágyi poloskatojás héján, és ha igen, milyen mértékben.

– A kiirtandó ágyi poloska pontos típusa.

Az ágyi poloskatojásoknál használt piretroid alapú termékek nem mutatnak olyan hatékony eredményeket. A tojások hozzávetőleg 84%-a kikel, annak ellenére, hogy permetezték őket ezzel a vegyszerrel. Az ezekből a tojásokból kikelő lárvák 99%-a pedig életben is marad. A piretroid alapú termékek csak 15%-os hatékonysággal rendelkeznek.

A halogénezett pirrol használatakor a lárvák körülbelül 90%-a termékeny marad. Viszont majdnem minden lárva azonnal meghal, miután elhagyta a tojáshéjat.

A neonikotinoid és a piretroid keveréke sokkal jobb, mint a piretroid alapú termékek. De még mindig nem olyan jó, mint a halogénezett pirrol. Ez a vegyület nagy hatással van a tojásra. Körülbelül 87%-ukat teljesen elpusztítja, és a petéknek csak 13%-a marad termékeny és kel ki. A kibújó lárvák valószínűleg túlélik, de nagyjából 38%-uk elpusztul.

Az ágyi poloska elleni peszticid termékek maximális kihasználása érdekében általában javasolják, hogy használat előtt olvassuk el a címkét, hiszen ez sok információval szolgál a termék használatáról és arról, hogy milyen helyzetekre a legalkalmasabb.

Azt a hőmérsékletet, amelyen az ágyi poloskák elpusztulnak, „termikus halálpontnak nevezik. Egy bizonyos hőmérséklet alatt az ágyi poloska minden életszakaszában kiszárad. A poloskák néhány órán belül elpusztulnak, attól függően, hogy milyen magas a hőmérséklet.

Az ágyi poloskatojások, lárvák és kifejlett poloskák termikus halálozási pontja 45°C. Ha 1, 5 órán át ilyen hőmérsékletnek vannak kitéve, minden életszakaszban kiirtjuk a poloskákat. Ha egy kicsit 48°C-ra emeli a hőmérsékletet, az ágyi poloskák elpusztításához szükséges idő háromszor rövidebb lesz – mindössze 30 perc.

Természetesen ezek közül semmire nem kell figyelnünk, ha úgy döntünk, hogy szakembert keresünk az ágyi poloska irtás elvégzéséhez.