A fehér esküvői ruha története egy királynéval kezdődött

A fehér esküvői ruha története egy királynéval kezdődött

A fehér esküvői ruha az 1800-as évek végén vált szélesebb körben elterjedtté, ekkor történt ugyanis, hogy Viktória királyné a hagyományos koronázási palást helyett egy csipkével gazdagon díszített, fehér ruhakölteményben mondta ki a boldogító igent.

A régebbi korokban az esküvői ruha színének nem volt különösebb jelentősége, annyi jellemezte csupán, hogy a lehető legszebb öltözéke volt az adott hölgynek. A jómódúak esetében természetesen gyakran előfordult, hogy kifejezetten az alkalomra készíttettek egy különleges darabot, ami rendszerint rengeteg díszítőelemet tartalmazott és a gazdagságot hirdető arany vagy éppen a bordó árnyalataiban pompázott.

A szegényebb rétegből származó hölgyek számára pedig az volt az egyetlen lehetőség, hogy elővegyék a legszebb ünnepi öltözéküket és az legyen a számukra az esküvői ruha.

Sokáig a tisztaság és szűziesség jelképe a kék volt, a fehér pedig inkább szimbolizálta a gyászt és az elmúlást. Ezt a hagyományt törte meg a királyné és onnantól kezdve a fehér esküvői ruha elindult töretlenül népszerű útjára. Az ezt követő két évszázadban a menyasszonyi ruha fazonok az adott korstílusra reagálva alakultak át újra és újra, hogy végül a jelenbe érve a szemünk előtt bontakozzon ki az a lenyűgöző kínálat, ami talán még egyetlen korszakban sem volt ennyire sokoldalú és izgalmas.

Ma már számos esküvői ruhaszalon várja a menyasszonyokat és szebbnél szebb modelleket vonultat fel a kínálatban. A hófehér, illetve törtfehér mellett az ekrü vagy a pezsgő továbbra is uralja a trendeket, azonban egyre inkább törnek előre a pasztell színek és velük együtt az ultramodern, formabontó szabásvonalak.

Ugyanez az izgalmas átalakulás tetten érhető a molett esküvői ruha vagy a kismama menyasszonyi ruha kollekciók esetében is.

A szalonok rendszerint nem csupán a menyasszonyok számára kedveznek az esküvői ruha kínálattal, ugyanis az alkalmi ruhát keresők és a bálozók számára is temérdek vonzó lehetőség kínálkozik.

A szalagavató ruha trend is folyamatosan megújul, az ifjú hölgyek választhatnak klasszikus és modern ízlés szerint, igen népszerű a korzett, a bő szoknya és a különböző díszítések.